Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Οδηγίες προς....εγκύους

 


Καλημέρα, καλημέρα! Σήμερα είχα την έμπνευση (ή την φαεινή ιδέα αν θέλετε) να σας παραθέσω ορισμένες συμβουλές που πήρα κατά την πρώτη επίσκεψή μου από τον γυναικολόγο μου- και όχι από τον κάθε άσχετο (να με συγχωρέσουν οι άσχετοι, παρακαλώ).
Έτσι λοιπόν σαν έμπειρη πλέον(χα!χα!) θα ήθελα να προτείνω στα "πρωτάκια" μας (τα κορίτσια στον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης εννοώ) τα εξής:
  • Μην ακούτε κανέναν εκτός του γυναικολόγου σας για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.( Ούτε και εμένα, απλά αυτά που προτείνω συζητήστε τα μαζί του αν δεν το έχετε κάνει ήδη.) Κάθε γυναίκα και κάθε κύηση είναι διαφορετική, οπότε μόνο ο γιατρός που σας παρακολουθεί γνωρίζει το καλύτερο για εσάς.
  • Μη καπνίζετε! Κορίτσια υπομονή, λίγοι μήνες είναι θα περάσουν, δεν είναι κρίμα το πλασματάκι σας να λαμβάνει νικοτίνη? Μην το κάνουμε από τώρα "φουγάρο", σας βάζω και ένα βιντεάκι, υπερβολικό μεν αλλά πιστεύω ότι θα βοηθήσει την φαντασία σας http://youtu.be/lhwMRQL9fXY. Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα, ελλιποβαρή μωρά και αρκετές άλλες επιπλοκές.Βέβαια για τις αμετανόητες τα τρία τσιγάρα την ημέρα είναι επιτρεπτά. Εγώ που θεωρούσα τον εαυτό μου μία αμετανόητη(χα!χα!) από την στιγμή που έκανα το τεστ δεν ξανακάπνισα ούτε ένα τσιγάρο. Οφείλω όμως να παραδεχτώ ότι ψυχολογικά δεν έχω απεξαρτηθεί ακόμα! Ας είναι καλά το μωράκι μου που με βοηθάει σ' αυτό.
  • Καθαριότητα. Το ξέρω ότι είστε καθαρούλες αλλά τώρα με την εγκυμοσύνη πρέπει να γίνουμε όλες υπέρκαθαρούλες! Και αυτό για να προστατέψουμε το μωράκι μας από ενδεχόμενες κολπίτιδες και άλλες μολύνσεις που και εμάς θα ταλαιπωρήσουν, αφού δεν είναι εύκολο να πάρουμε οποιαδήποτε θεραπεία, αλλά και το σποράκι μας. Γι' αυτό σας προτείνω κάθε μέρα μπάνιο ( εγώ χρησιμοποιώ παιδικά αφρόλουτρα και σαμπούαν) με ιδιαίτερη σχολαστικότητα στην ευαίσθητη περιοχή και με κινήσεις από μπρος προς τα πίσω. Καλό θα ήταν,-αν είναι εφικτό-πλύσιμο μετά από κάθε έπισκεψή μας στην τουαλέτα και φυσικά μετά από συνουσία. Επίσης δεν συνιστώνται εσωτερικές κολπικές πλύσεις εκτός αν σας το προτείνει ο γυναικολόγος σας.
  • Όχι στα φάρμακα!Ιδιαιτέρως κατά το πρώτο τρίμηνο όπου συντελείται και η οργανογένεση του εμβρύου πρέπει να προσέξτε πολύ. Οποιοδήποτε φάρμακο πρόκειται να πάρετε θα πρέπει πρώτα να έχετε την έγκριση του γιατρού σας.
  • Συζυγικές σχέσεις. Αν δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην κύηση, κάτι για το οποίο θα αποφανθεί ο γυναικολόγος σας, οι συζυγικές επαφές δεν απαγορεύονται έως τον έβδομο μήνα (με σύνεση κορίτσια!) θα πρέπει να είναι ήπιες και όχι ερεθιστικές γιατί μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό αποκόλληση πλακούντα και γενικά επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.
Ελπίζω να βοήθησα τα "πρωτάκια" μας αλλά μην ξεχνάτε ότι πάνω και πρώτα από όλους θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας, αφού η καθεμία μας και η εγκυμοσύνη μας είναι μοναδική με τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της.


Φιλικά, Χρυσαυγή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου